Τα Social Media Κινητήριος Δύναμη Πλούτου για Αθλητές

Ζούμε στην εποχή της διαδικτυακής παγκοσμιοποίησης. Ποτέ άλλοτε οι πληροφορίες δεν ταξίδευαν τόσο γρήγορα και δεν είχαν τόσο μεγάλη απήχηση στη συντριπτική πλειοψηφία του παγκόσμιου πληθυσμού. Οι περισσότερες εταιρείες παγκοσμίως, τόσο οι μεγάλες πολυεθνικές όσο και οι μικρότερες, προσπαθούν με έξυπνες στρατηγικές κινήσεις να δημιουργήσουν ευνοϊκές συνθήκες για την αναγνωρισιμότητα του εμπορικού τους σήματος (brand awareness), σε όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα. Το διαδίκτυο έχει καταφέρει να καταρρίψει τους γεωγραφικούς και πολιτισμικούς περιορισμούς. Πλέον, ακόμα και μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση σε ένα μικρό χωριό κάπου στην Ελλάδα μπορεί μέσω του διαδικτύου να γίνει γνωστή παγκοσμίως και να εξάγει προϊόντα και υπηρεσίες σ’ όλες τις χώρες του κόσμου.

Το διαδικτυακό marketing έχει τεράστια δυναμική. Μπορεί να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο κερδοφορίας για κάθε επιχείρηση. Μάλιστα, είναι άπειρα τα παραδείγματα εταιρειών που σε σύντομο χρονικό διάστημα, κατόπιν έξυπνων στρατηγικών, κατάφεραν από την οικονομική αφάνεια να μετεξελιχθούν σε brands παγκόσμιας αναγνωρισιμότητας. Ένα από τα πιο ‘δυνατά χαρτιά’ του διαδικτυακού marketing είναι τα social media. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, τα social media κατέχουν πλέον τη μερίδα του λέοντος, σε σχέση με τα ποσά που δαπανώνται – επενδύονται από τις εταιρείες. Βεβαίως, τα περισσότερα χρήματα δαπανώνται σε σημαντικές αθλητικές προσωπικότητες. Τα ποσά που κερδίζουν σε ετήσια βάση οι αστέρες του αθλητισμού πραγματικά ζαλίζουν. Σε πολλές περιπτώσεις, οι αθλητές κερδίζουν από τις χορηγίες μέσω ή λόγω των social media λογαριασμών τους (Twitter, Facebook, Instagram) πολλά περισσότερα από τα ήδη πολύ υψηλά αθλητικά τους συμβόλαια.

Στην κορυφή της παγκόσμιας λίστας αναφορικά με τα κέρδη από χορηγίες λόγω ή μέσω social media λογαριασμών, βρίσκεται ο Κριστιάνο Ρονάλντο. Ο Πορτογάλος super star εξιτάρει τους οπαδούς με τις επιδόσεις του στα ποδοσφαιρικά γήπεδα. Παράλληλα, εξιτάρει χιλιάδες εταιρείες σε όλο τον κόσμο, που ‘κάνουν ουρά’ για να τις διαφημίσει. Σε ετήσια βάση, ο Κριστιάνο Ρονάλντο κερδίζει περίπου $37 εκατομμύρια από χορηγίες και διαφημίσεις, ενώ οι ακόλουθοί του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ξεπερνούν τα 148 εκατομμύρια.