Όταν οι άνθρωποι των σπορ κάνουν δωρεές…

Στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς εισρέουν ετησίως εκατομμύρια δολάρια. Το όνομά τους συχνά είναι συνυφασμένο με νίκες και επιτυχίες. Πρόκειται για διάσημους αθλητές, που έχουν φτάσει στο απόγειο της δόξας τους και εξαργυρώνουν την επιτυχία τους με χρηματικά ποσά που συμπληρώνονται από πολλά μηδενικά…

Το ευτύχημα είναι ότι αρκετοί από αυτούς δεν ξεχνούν τις στιγμές που και οι ίδιοι ξεκίνησαν από τα χαμηλά και αισθάνονται ευγνώμονες για αυτά που έχουν καταφέρει. Και συχνά, η ευαισθησία τους αυτή μεταφράζεται σε υψηλές δωρεές στο κοινωνικό σύνολο.

Εξέχουσα θέση μεταξύ αυτών κατέχει ο διάσημος Κριστιάνο Ρονάλντο, ο οποίος μάλιστα λίγα χρόνια πριν κατέκτησε τον τίτλο του πιο φιλάνθρωπου αθλητή στον κόσμο. Ο Πορτογάλος ποδοσφαιριστής προσφέρει συχνά αξιοσέβαστα ποσά για περιπτώσεις παιδιών που χρειάζονται θεραπεία από σοβαρές ασθένειες, αλλά και σε διάφορες οργανώσεις, “Ο Θεός σε ανταμείβει διπλά όταν προσφέρεις”, είπε κάποτε σε συνέντευξή του.

Δωρεά – μαμούθ

Μια δωρεά – μαμούθ, που θεωρείται η μεγαλύτερη που έχει προσφέρει ποτέ μεμονωμένος αθλητής στο κοινωνικό σύνολο, είναι αυτή που έδωσε ο ανεπανάληπτος “Air” Μάικλ Τζόρνταν. Ο Τζόρνταν αποφάσισε να δωρίσει συνολικά 7 εκατομμύρια δολάρια με σκοπό την κατασκευή και λειτουργία δύο κλινικών στη Σάρλοτ των Ηνωμένων Πολιτειών, όταν είχε γίνει γνωστό ότι στην πολιτεία αυτή τα άπορα παιδιά έχουν τις πιο λίγες πιθανότητες να ξεφύγουν από τη φτώχεια.

Αλλά και ο Αργεντινός Λιονέλ Μέσι είχε δωρίσει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ στο νοσοκομείο της γενέτειράς του, της πόλης Ροσάριο, με στόχο την ανακατασκευή μιας πτέρυγας ειδικά για καρκινοπαθή παιδιά. Είχε βοηθήσει επίσης με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ τη UNICEF αλλά και την οργάνωση “Γιατροί Χωρίς Σύνορα”.

Και βέβαια η βοήθεια που παρέχουν οι αθλητές δεν έχουν πάντα χαρακτήρα βοήθειας στον τομέα της υγείας. Αξίζει να σημειωθεί η δωρεά ύψους μισού εκατομμυρίου λιρών από τον Γάλλο ποδοσφαιριστή Λοράν Κοσελνί στην πόλη του, την Τιλ, προκειμένου να μη κλείσει ένα εργοστάσιο κατασκευής ακορντεόν.