Η εθνική ομάδα Κροατίας για τα παιδιά

Η κίνησή τους ξάφνιασε πολλούς και εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο θαύμασαν την απόφασή τους, η οποία μάλιστα ήταν ομαδική και ομόφωνη. Ο λόγος για τους ποδοσφαιριστές της εθνικής ομάδας της Κροατίας. Μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας, αποφάσισαν να δώσουν όλα τα κέρδη που αποκόμισαν από τη συγκεκριμένη διοργάνωση σε φιλανθρωπικά ιδρύματα της χώρας τους που ασχολούνται με παιδιά.

Στην επιστολή τους, η οποία δημοσιεύτηκε στο προφίλ στο Facebook του ομοσπονδιακού προπονητή τους, Ζλάτκο Ντάλιτς, πληροφορούν το κοινό ότι η χώρα τους είναι η πιο φτωχή μεταξύ των άλλων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και καταγγέλλουν τους υπεύθυνους της διακυβέρνησης της χώρας.

Στην ίδια επιστολή τους, η οποία ήταν μακροσκελής και έφερε την υπογραφή όχι μόνο όλων των ποδοσφαιριστών αλλά και των μελών της τεχνικής ομάδας, εκφράζουν την έντονη επιθυμία τους οι πολιτικοί της χώρας τους να μην «εκμεταλλευτούν» προς όφελός τους τις επιτυχίες που οι ίδιοι κατάφεραν στην παγκόσμια ποδοσφαιρική συνάντηση που έγινε στη Ρωσία. Τόνιζαν άλλωστε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι η πολιτική που ακολουθείται στη χώρα τους έχει φτάσει την Κροατία στην χαμηλότερη θέση μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ό,τι αφορά τις οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στον γενικό πληθυσμό.

«Στην καρδιά και στη σκέψη μας»

Έτσι, όπως ανακοίνωσαν στην επιστολή αυτή, αποφάσισαν να δωρίσουν τα χρήματα που αποκόμισαν από το Παγκόσμιο Κύπελλο σε φιλανθρωπικά ιδρύματα για τα παιδιά, προκειμένου να μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν έστω οι καλοκαιρινές τους διακοπές, καθώς, όπως επισημαίνουν, πολλά από αυτά τα παιδιά δεν κατάφεραν να δουν ποτέ την Αδριατική θάλασσα!

«Βρίσκονται στην καρδιά και στη σκέψη μας», λένε χαρακτηριστικά, κλείνοντας αυτή την επιστολή που πραγματικά προκάλεσε παγκόσμια συγκίνηση. Όσο για το ποσό αυτό καθεαυτό, υπολογίζεται ότι τα μέλη της Εθνικής Κροατίας κατάφεραν να αποκομίσουν από τη συγκεκριμένη διοργάνωση κέρδη που αγγίζουν τα 25 εκατομμύρια ευρώ! Δεν είναι και λίγα χρήματα, αν αναλογιστεί κανείς τον «καλό σκοπό» για τον οποίο τελικά διατέθηκαν.